Uppteckning nummer NM-SHA15840

Titel: På den tiden, då det fanns vargar här på trakten……………….

Meddelare: Per Olof Bergsten  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juni

På den tiden, då det fanns vargar här på trakten, inträffade följande: En dräng skulle köra efter vatten till en av småsjöarna i närheten. Då överfölls han på sjön av en hop vargar. Då han ej hann undan, spände han ifrån hästen och lät den springa hem, och själv vände han upp och ned på vattenkaret och kröp under det. Vargarna stack tassarna under karet för att gräva sig in till karlen. Då högg han av tassarna på den ene med en yxa, han hade med sig. Då de andra vargarna såg kamraten blöda, rök de på honom, och där blev ett väldigt tumult, som slutade med att nästan alla vargarna gick åt.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Däggdjur II. Varg.